Vad hände vecka 19 o 20

Vecka 19 tog vi flyget till Mallis och Alcudia med barnbarnet Anton och hans föräldrar





Efter hemkomsten var det dags för Tornspelning i Kyrkan på Kristi himmelsfärds dag



För att idag den 20 maj spela med Storbandet på Idala gård och dess vinmässa



Projektet muren hemma är nu klart, återstår bara några små detaljer.

Så här blev det




Vad händer nu hos Perssons?

Projektet med en vägg bakom våra utemöbler har påbörjats.




Nu återstår bara lite till så är projektet klart.

Under tiden har Gunnel  ner mycket arbete som vanligt för att få vår trädgård i ordning


Påskön


Resan inleds med flyg till Påskön från Santiago. På flygplatsen möts vi av personal och körs till vårt hotell som ligger centralt inne på öns enda samhälle, Hanga Roa. I Hanga Roa bor öns samtliga invånare, cirka 5 000 personer. När vi sedan är på plats på hotellet har vi hela eftermiddagen fri att själva utforska samhället.








Vi inleder dagen med en utflykt till vulkanen Rano Kau,

 
som är den största vulkanen på ön. Dess enorma krater är numera vattenfylld med flytande gröna fält av totoravass.



Från toppen av vulkanen har vi en fantastisk utsikt över tre mycket små och karga öar, Nui, Motu och Kao-Kao.




Här hölls varje år den underliga fågelmannaritualen. Den som först simmade ut till de tre öarna och tog med sig ett ägg från sottärnan som häckar där blev fågelman för det nästföljande året, vilket innebar att han fick en mycket viktig ställning i samhället.


Här finner vi också ruinerna efter byn Orongo med 48 ovala byggnader av sten och fantastiska reliefer av fågelmannen.





Vi besöker också Ahu Tahai, som ligger nära Hanga Roa, och Vinapu. Ahun här har förunderligt släta stenar vars kanter är hopfogade med matematisk precision och med små håligheter fyllda med perfekt avpassade stenar, mycket lik inkamurarna i Cuzco i Peru. Här finner man även en unik tvåhövdad moai som mellan huvudena hade en plattform av trä där öborna placerade skeletten av döda kroppar.








Vi gör också en utflykt till Ahu Akivi där det finns sju stycken moaier. Dessa representerar de första sju människorna som kom till denna avlägset belägna ö.







Vi besöker Puna Pau, platsen där de underliga ”huvudbonaderna” höggs ut. Arkeologer är idag relativt ense om att dessa representerar hårknyten. Liksom vid Rano Raraku så verkar det som om arbetet lagts ner väldigt plötsligt, då det fortfarande ligger kvar basaltyxor och halvfärdiga arbeten här. 



Sista dagen på ön besöker vi bland annat den mest imponerande platsen på hela Påskön - vulkankratern Rano Raraku.



På den södra sluttningen av denna vulkan står 70 stenstatyer täckta upp till axlarna av det gulnade gräset. Dessa moaier är enorma! Det var här de höggs ut ur klippan och transporterades sedan till de platser där de skulle stå. I klippan finns 150 mer eller mindre färdiga moaier, ett bevis på hur plötsligt de upphörde med tillverkningen - ännu ett mysterium, det finns det många av på denna mytomspunna ö.




















Vårt sista besök är Ahu Tongariki med sina 15 moaier. Denna ahu har några av de största stenstoderna på hela ön, de väger upp mot 100 ton! 






Sista kvällen avslutas med en dansuppvisning innan vi nästa morgon körs till flygplatsen där vi flyger tillbaks Santiago.



Vi tackar alla Er som tagit del av vår fantastiska resa i Sydamerika med Påskön som avslutning.

Härnäst: Vad händer nu hos Perssons??

RSS 2.0