Julhälsning

Vi önskar alla våra bloggare en God Jul och Ett Gott Nytt år.
 
 
Här lite julmusik
 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RLKhT5VJQBQ

Lucia

Igår fick vi besök av våra barnbarn som lussade för oss och bjöd på fika
 
 
Vi tackar

Rundresa i Tibet sista delen

Knappt två mil söder om Tibets näst största stad Shigatse ligger Shaluklostret, som grundades redan år 1040. Klostret är känt för sina muralmålningar, som anses vara de äldsta och vackraste i Tibet.

 

 

 

 

Vi har nu kommit till staden Shigatse. Staden var säte för Panchen Lama, den näst högsta titeln inom den tibetanska buddhismen efter Dalai Lama, fram till han dog 1989. Dagens Panchen Lama, den elfte i ordningen, sitter i Peking; enligt den kinesiska regeringen ”av utbildningsskäl”. Mycket har gjorts om i Shigatse efter den kinesiska erövringen, men det enorma klosterområdet Tashilhunpo är nästan helt intakt. Detta vackra kloster, som grundades på 1400-talet och är idag hem för drygt 700 munkar.

 På vägen till Shegar stannar vi till hos bönderna för att se hur man skördar och plöjer sina åkrar

 

 

Innan vi kommer till Shegar besöker vi,  Sakya, Denna lilla stad domineras helt av den enorma SakyaGompa – en gompa är ett buddhistiskt befäst undervisningscentrum – som är en av de äldsta i Tibet. Bakom de höga murarna ligger klostret som man tror byggdes redan på 1200-talet;

 

 

Vyerna över Himalayas snöklädda toppar blir allt bättre för varje dag och idag passerar vi ytterligare två vackra bergspass, Tsoula på 4500 meters höjd och Gyatso La på hela 5248 meter

 

 

Om vi haft tur och vädret varit klart hade vi fått se Mount Everest till vänster om oss, Kanchenjunga(världens tredje högsta berg, 8 586 m ö h) i sydost och även det 8 013 meter höga Shishapangma –

 Från luften

 

Vi har nu börjat resa neråt i höjd; och till gränsstaden Zhangmu, som har ett subtropiskt klimat då den ligger på den för oss numera måttliga höjden 2 300 meter.

Detta gör också att dem fortsatta resan väldigt mångskiftande, då vi ser hur högplatån förvandlas till djungel

 Vi lämnar Tibet, går över Vänskapsbron till den nepalesiska sidan för vidare färd tillbaka till Katmandu.

 

 

 

 

En förkortad version av filmerna finns på länken "resor" 

 

 

 

 


Nu har Julen kommit ute- o inne

Idag har julen kommit, granen klädd, tomtarna på plats
 
 

Rundresa i Tibet del 2

 Vi kommer att passera passen Kampa La och Karo La, båda på lite drygt 5 000 meters höjd.

 

På vägen passerar vi den sagolikt vackra Yamdroksjön, som är en fantastisk grön kontrast till de bruna omgivningarna.

 

 
 

 Vi passerar även glaciären Kalais Kora innan vi kommer fram till Gyantse.

 

  

 

Staden, som är Tibets tredje största, är mest känt för sin enorma chorten (stupa) Kumbum,Den byggdes redan på 1300-talet och är unik; namnet Kumbum betyder 100 000 avbilder och det kan mycket väl stämma! När vi går uppför spiraltrappan som leder oss till toppen så passerar vi hela 70 små kapell, alla rikt utsmyckade.

 

 
 
 
 
 
 

 En promenad i de gamla, vindlande gränderna – Gyantse är en av Tibets absolut charmigaste och vackraste städer.

 
 
 

  På färden mot Shigatse besöker vi en vattenmölla där vi får se hur man maler mjöl.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rundresa Tibet del 1

 
 
Här kommer sista delen av vår resa

Vi börjar vår rundresa i Tibet med ett besök i Drepung klostret. 

På sluttningen av Wuze Hill i Genbei fem kilometer nordväst om Lhasa  besöker vi  Drepung klostret som är Tibets största kloster. Drepung grundades 1416  och är det största klostret i Gelug Sect. Den täcker en yta på 250 000 kvadratmeter. I sina glansdagar hade det mer än 10 000 munkar. Klostret har utbildat en stor grupp talanger för tibetansk buddhism. Den femte Dalai Lama bodde här innan han flyttade till Potalapalatset.

 
 

Tibets viktigaste och heligaste tempel; Jokhang. Detta tempel grundades redan på 600-talet, men har byggts till och om många gånger under århundradena och det vi ser idag är en blandning av indisk, kinesisk och nepalesisk arkitektur. 

Inne i templet finns många kulturella skatter - den mest berömda är kanske statyn av Jowo Sakyamuni  vid 12 års ålder - det vill säga den historiska Buddhan som ung. Muralmålningar och thangkas (målade eller broderade bilder på papper, silke, tyg) från Ming dynastin (1368-1644)  

Pilgrimer och nomader letar sig från Tibets alla hörn till Jokhang varför det ständigt är levande och fullt med folk som går eller prostrerar sina khoror runt templet och ber. Eftersom Jokhang aldrig kontrollerats av någon specifik buddistisk sekt så attraherar templet samtliga sekter   

Jokhang grundades 641 av Kung Songtsen Gampo.

 

 
 
 
 
 

Nu är vi på väg till Namtso som är en bergssjö i centrala Tibet cirka 420 kilometer nordväst om huvudstaden Lhasa.

Innan vi når sjön måste vi passera bergspasset Largen La  ett pass på 5186 meters höjd med utsikt över sjön.

 

 

Namtsosjön betyder ”den heliga sjön”och som är Tibets största saltvattensjö, Med över 30 km från norr till söder och över 70km från öst till väst, täcker Namtso sjön en total yta på mer än 1920  kvadratkilometer, och är den näst största saltsjön i Kina. På en höjd av 4.718 meter, är det också den högsta höjden saltsjön i världen.

Vattnet i sjön är mycket rent och klart och sjön anses vara en av de vackraste platserna i bergskejdan Nyenchen Tanglha. Sjöns tillflöden består till största delen av smältvatten från snö och glaciärer i bergen.

Namtso är dessutom en helig sjö, så runt sjön finns flera grottempel och före den kinesiska tiden så brukade munkar gå över isen till någon av de fem öarna i sjön, spendera sommarhalvåret i isolering och sedan gå tillbaka när sjön frös till igen.

 

 
 
 

 

Norbulingka är park med flera palats som är belägen i Lhasa. Trädgården har en yta på 46 hektar och palatset har 374 rum i olika storlekar.

 

Palatsen tjänade som Dalai Lamas sommarresidens från 1780-talet fram till 1959, då det tibetanska upproret utsattes palatset för bombardemang från Folkets befrielsearmé, vilket tvingade den fjortonde Dalai Lama att fly till Indien I mitten av mars varje år, skulle Dalai Lama flytta dit från Potala Palace, och stanna till slutet av oktober, då han skulle återvända till Potalapalatset. Så, Norbulingka kallas Sommarpalatset och Potalapalatset Vinterpalatset.

Norbulingka betyder "Juvelparken", där juvelen syftar på Dalai Lama.

 Norbulingka består av flera palats komplex, såsom Kelsang Potrang, Tsokyil Potrang, Golden Linka och Takten Migyur Potrang. 

 Parken påbörjades 1755 av Kelzang Gyatso, den sjunde Dalai Lama, medan palatset och parken avslutades under hans efterföljare Jamphel Gyatso år 1783. Den trettonde Dalai Lama byggde tre nya palats i parkens nordöstra hörn och under den fjortonde Dalai Lama byggde det "nya palatset" Takten Migyü Potrang mellan 1954 och 1959

Norbulingka båda speglar den etniska, religiösa funktioner i tibetanska folket och förkroppsligar arkitektur stil av inre Kina. Det är av stort kulturellt värde och noterades av UNESCO som ett världsarv kulturarv 2001 som en förlängning av Potalapalatset.

 Kelsang Potrang, uppkallad efter den sjunde Dalai Lama är en tre våningar palats med hallar för att dyrka Buddha, sovrum, läsesalar och helgedomar.

 År 1954 byggde den fjortonde Dalai Lama Takten Migyur Potrang, som också kallas den nya Sommarpalatset, betyder "eviga palatset". Arkitekturen har kombinerat egenskaperna hos tempel och villa och är mer storslagen än andra palats.

 

 
 
 
 

Potalapalatset ett palats i Lhasa som var Dalai lamas ordinarie vinterresidens och den tibetanska regeringens kansli.

 

Detta enorma palats, 400 x 350 meter stort och med fem meter tjocka murar, började byggas under den femte Dalai Lama, Lozang Gyatso, 1645.  

Efter drygt 40 år stod palatset färdigt och resultatet blev magnifikt; Det är tretton våningar högt , 117 meter högt, 1 000 rum och mer än 200 000 statyer;  och är beläget på klippan Marpori ("Den röda klippan"), omkring 3 700 meter över havet.

Namnet Potala kommer från det gudomliga berget Potalaka, där boddhisattvan Chenresig skall ha sin boning. Palatset är också känt som Tse Podrang, "palatset på bergstoppen".

Det första palatset började byggas redan 631 av kejsar Songtsän Gampo. Det nuvarande palatset, som är av dzong-typ, består av två delar: det vita palatset, som började uppföras år 1645 på order av den femte Dalai Lama, och det röda palatset, som stod färdigt 1693.

Det vita palatset var både Dalai Lamas vinterresidens och kansli för den tibetanska regeringen, medan det röda palatset uteslutande har sakrala funktioner. I det röda palatsets västra kapell finns fem guldbeklädda chörten, där fem inkarnationer av Dalai lama finns begravda.

Potala var residens och regeringsbyggnad fram till det tibetanska upproret 1959, då den den fjortonde Dalai lama tvingades gå i exil i Indien. Under kulturrevolutionen undgick Potalapalatset förstörelse och är därför en av de mest välbevarade historiska byggnaderna i Lhasa.

Potalapalatset är numera ett museum öppet för allmänheten.

 
 
 
 
 Vi avslutar besöket i Lhasa med att besöka Seraklostret, som är ett av de tre viktigaste klostren i gelug-skolan inom den tibetanska buddhismen.

Klostret grundades 1419 av Sakya Yeshe, en av Tsongkhapas lärjungar, för att sprida gelug-läran i Ü-provinsen. Klostret bestod av tre kollegier och hade cirka 5000 munkar vid tiden för Tibets införlivande i Folkrepubliken Kina. Efter det tibetanska upproret 1959 lämnade många munkar klostret för att sätta upp en filial i Bylakuppe i Mysore. Under kulturrevolutionen drabbades klostret hårt av de politiska kampanjerna.

Seraklostret är känt för sina "munkdebatter" där unga munkar och noviser debatterar buddhismen och buddhistisk filosofi. Det finns ett rigoröst regelverk för hur dessa debatter går till, men man behöver inte vara insatt i dem för att uppskatta det lugn och respekt som präglar debattörerna trots de stundtals mycket yviga och livliga gestikulerandet.

 
 
 

 Det var munkar från Sera klostret som 1987 fick upp omvärldens ögon på det kinesiska förtrycket i Tibet, genom att gå runt Jokhang och ropa "Frihet åt Tibet" & "Länge leve Dalai Lama". De arresterades och utländska besökare utvisades.

 

Vi lämnar Lhasa som betyder Gudarnas plats, som var  huvudstad för det tibetanska riket under härskaren Songtsan Gampo i mitten av 600-talet, men hette på den tiden Rasa, vilket betyder Getternas plats efter de nomader som ditintills hade levt här och åker ut på den karga och storslagna tibetanska högplatån.  


Chitwan nationalpark och avslutning i Nepal

 

Vi har nu kommit till en av Nepals främsta sevärdheter; Chitwan nationalpark, som ligger i lågländerna (mellan 150 och 815 m ö h) vid gränsen mot Indien.  

Vi startar med att åka vagn till Raptfloden för en kanottur  

 
 
 
  

Detta var landets första nationalpark och är sedan 1984 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, framför allt då Chitwan är den enda kvarvarande platsen i Nepal där den bengaliska tigern fortfarande finns kvar. En annan av parkens stora sevärdheter är det relativt stora, cirka 300 individer, beståndet av indisk noshörning. Faktiskt så har noshörningarna blivit så pass många i Chitwan att man planerar att ta individer härifrån och introducera i andra nationalparker i Nepal. I denna 932 km2 storanationalpark finns över 540 fågelarter – mer än dubbelt så många som i hela Sverige!

På elefantryggen glider vi ljudlöst fram, det är det absolut bästa sättet att se djuren på då vi inte skrämmer iväg dem.

Vi behöver tur för att se tiger, men har mycket goda möjligheter att se noshörning och andra arter. I parken finns bland annat fyra hjortarter, leopard, vildsvin, rhesusapor. Då bästa besöksperioden är i april månad så får vi tyvärr se väldigt lite av djuren. 

 
 
 
 

 

Vi har nu lämnat nationalparken och kör tillbaka till Katmandu. Kathmandu är en myllrande blandning av gammalt och lite nytt. Mitt i stan ligger ytterligare ett världsarv.  Durbartorget är den äldsta delen av Kathmandus och stadens kulturella och religiösa hjärta. Här är ett brokigt folkliv, vackra tempel och Hanuman Dhoka, det gamla Kungliga slottet . Hanuman Dhoka är ett palatsområde med flera byggnader, tempel, torn och gårdsplaner. Här finns det som sägs vara Kathmandus och en av världens äldsta byggnader, Kasthamandap, byggd från ett enda trä på 1100-talet – men nu givetvis renoverat. Namnet Kathmandu har troligen sitt ursprung här.

 
 
 
 

 

 

Vid Durbartorget (Palatstorget) ligger också Kumari Chowk som är hemvist åt den levande gudinnan Kumari. Kumari är en ung flicka som utses till gudinna. Hon tillträder sin post i 4–8-årsåldern och innehar den gudomliga tronen tills gudomligheten avtar, vilket visar sig genom att hon blöder, t.ex. menstruation eller olyckshändelse. 

 

 

 

Vi lämnar nu Katmandu och Nepal för vidare äventyr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1:e advent

Ja ser det snöar jag ser det snöar nu är det vinter Hurra!!!!
 
 
 
 
 
 
Gunnel

RSS 2.0