Nu börjar det
I fredags var det sol och varmt så det kändes riktigt skönt att kunna ta en första runda i trädgården.
Och i pausen en god kopp kaffe
Här är ocks sista delarna av filmen Ecuador och Galapagos. del 8 9 10 o 11
Nu är snön borta
Hon har varit i Malmö två gånger och fått genomgå röntgen av hjärtat och från dessa två gånger så kan man tydligen utläsa något. Så nu väntar hon på kallelse och besked från sin läkare på lasarettet i Trelleborg.
I övrigt går livet stilla och lungt frammåt och snart är det tid med trädgårdsarbetet och planeringen av ytan där vi fällde träden. Det skall bli spännande och se vad hustrun kommer att föreslå.
Våren på väg!!!


Men arbetet med tvättstugan går före

klinker på vägg



och om allt går väl så är tvättstugan klar om en vecka förutom målning av luckor.
ECUADOR O GALAPAGOS
Nu har vi kommit till vår resa 2002 som gick till Ecuador och Galapagosöarna.
ECUADOR MED GALAPAGOSÖARNA
Välkomna till Ecuador och Guayaquil. Ett litet annorlunda och färgstarkt land, i storlek ungefär som halva Sverige, vid ekvatorn i nordvästra delen av Sydamerika. Andernas bergskedja stäcker sig genom hela Ecuador och delar upp landet i ett kustområde, La Costa, en bergsregion, La Sierra, och det urskogstäckta Amazonområdet, El Oriente. Trots sitt läge vid ekvatorn har Ecuador inte ett typiskt tropiskt klimat, genom den skiftande höjden och havströmmarna. Vid kusten är det hett, utan stora variationer. Inåt landet stiger temperaturen upp till ca 25 grader och i bergen är klimatet tropiskt i en del låga dalgångar och arktiskt på de högsta höjderna. En del områden i bergstrakterna har ett mycket behagligt och hälsosamt klimat medan det östra låglandsområdet, Amazonas, har det varmaste och fuktigaste vädret i hela Ecuador med medeltemperaturer på ca 28 grader och 90 % luftfuktighet.
Ecuador en del av inkariket. Fynd av pilspetsar och spjut från gamla indiankulturer visar att det fanns bosättningar i Ecuador redan 7000 år f.kr. Man har också funnit keramik från tiden ca 3000 år f.kr de äldsta fynden i sitt slag i Amerika. Under slutet av 1400-talet var Ecuador en nordlig, rik del av Inka med staden Quito som centrum. Quito förstördes 1535 av spanjorerna och på ruinerna av den indianska bebyggelsen växte den spanska staden San Francisco de Quito upp. Under den spanska tiden utvecklades kustlandet med svarta slavar som arbetskraft och med Guayaquil som den viktigaste staden i konkurrens med de mera traditionella bergstrakterna med Quito som centrum, godsägarnas stad.
Ecuador förklarades sig självständiga från spanjorerna 1809 men först 1830 kunde man bilda den första egna republiken.
Ecuador – ett jordbruksland
En fjärdedel av Ecuador består av jordbruksmark som brukas av stora gods, haciendas, i kustområdena och indianska småbrukare, med gårdar på 1 ha eller mindre, i bergstrakterna. Godsen har stora odlingar av bananer, kaffe, kakao och sockerrör för export medan de små gårdarna i bergen odlar potatis, vete, bönor och majs för eget bruk eller för byns lokala marknad. Ecuador är världens största exportör av bananer.
Ecuador har 12,5 miljoner invånare, 30% indianer, 15% vita och 55% mestiser. Religion är romersk-katolsk där övervägande delen av befolkningen är katoliker.
Oljeutvinningen har börjat ersätta jordbruket som den viktigaste exportkällan. Man har också stora fyndigheter av naturgas och gott om vattenkraft.
Galapagosöarna består av 13 större namngivna öar samt ett fyrtiotal mindre holmar. Endast ett par av öarna är bebodda. I övrigt är hela övärlden klassad som nationalpark. Det är förbjudet att övernatta iland och för att inte störa djurlivet måste man under exkursionerna hålla sig till märkta vandringsleder, vilka ger en alldeles utmärkt bild av den unika faunan.
Galapagos, som upptäcktes av en händelse år 1535 av Panamas biskop, som kom helt ur kurs under en resa till Peru, utnyttjades under århundraden som bas av pirater och sjörövare, säljägare och valfångare.
Ögruppens mest berömde besökare var Charles Darwin. Under den tidiga delen av 1900-talet koloniserades några av öarna, med de användes även som straffkoloni. Det skulle dröja ända till år 1959, innan Galapagos förklarades som nationalpark.
Ögruppen har aldrig varit förbunden med fastlandet, varför djurlivet huvudsakligen består av arter, vars förfäder var kapabla att tillryggalägga den hela 100 mil långa sträckan från fastlandet. Således domineras djurlivet av fåglar och reptiler samt även ett fåtal däggdjur, bl.a. vilda getter, svin och åsnor, som människan en gång, mycket obetänksamt, placerat här.
Djurens ringa kontakt med människor, till följd av öarnas isolering, har gjort dem i det närmaste helt orädda.
Man kan få se fågelarter som fregattfåglar, darwinfinkar, sulor, lavamasar, pelikaner, flamingor, pingviner och tropikfåglar. Bland övriga djur utmärker sig framförallt sjölejon, havssköldpaddor, havs- och landleguaner samt pälssälar. Under vårt cirklande runt öarna kan vi studera hajar, delfiner, valar och svärdfiskar.
Vi tar flyget från Galapagosöarna till Ecuadors huvudstad Quito. En av Sydamerikas högst belägna huvudstäder. En fascinerande stad tack vare de gamla byggnaderna från kolonialtiden, de vackra omgivningarna och det angenäma klimatet. I de gamla stadsdelarna ligger två av Sydamerikas vackraste kyrkor Iglesia San Francisco från 1535, och Iglesia La Compania. Ett besök på höjden Panecillo med staty Jungfrun av Qutio som står och spejar ut över staden.
Färden går nu vidare till Otavaloregionen norr om Quito. Otavaloindianerna är kända för sitt hantverk, speciellt textilier som ponchos, schalar och mattor.
Efter besöket tar vi oss till staden Riobamba för att ta tåget till Djävulens näsa. Under färden till Djävulens näsa passerar vi Ecuadors högsta berg Chimborazo vilken är en icke aktiv vulkan.
Efter detta besök tar vi oss till den lilla staden Banos som är utgångspunkten för ett besök i Amazonas djungel.
Här kommer dom första filmerna, del 1 2 3 4 5 6 7